Windows Phone 8 som SIP-klient

Är Windows Phone 8 mobiler redo för att användas som SIP-klienter?

Det är något som jag skulle vilja veta lite mer om och det snabba svaret jag fick genom att googla på ämnet var att den ännu inte är riktigt redo för detta. Men eftersom jag själv just införskaffat Nokia Lumia 520, en smartphone för under tusenlappen, så tänkte jag att det är lika bra att testa själv.

Sagt och gjort idag testade jag att ansluta min Lumia 520 till en Ericsson-LG iPECS via SIP för att se hur det gick. Det första jag upptäckte var att WP8 inte har någon inbyggd SIP-klient och att det fortfarande finns väldigt få appar med stöd för SIP. En som verkar lovande är klienten Linphone som finns till de flesta större mobilplattformar och nu även till WP8, även om den ännu inte känns riktigt färdig.

     

Linphone kan registreras som en SIP-klient i iPECS och det går bra att ringa internt och externt både till och från klienten, men sen är det i princip stopp på funktionaliteten. En önskvärd funktion som saknas är t.ex. överflytt.

Till företagsanvändare rekommenderar vi alltid mobile extension, inte SIP-klientbaserade lösningar.

WP8 ännu har en ganska lång väg att gå innan den kommer ikapp iOS och Android när det gäller hanteringen av SIP-klienter. Dessutom finns flera andra nackdelar med att köra SIP-klienter i mobilen, som t.ex. att de dra mycket ström. Vilket gör att vi precis som tidigare rekommenderar att företagsanvändare använder mobile extension snarare än SIP-klienter. Om du bara är behov av en klient som du startar när du ska ringa ut, t.ex. vid resor, så är en SIP-klient ett bra sätta att få ner samtalskostnaden.

Kommentarer

Om du ska testa att ansluta Linphone måste du stänga av autentisering för den SIP-anknytningen. Gå till pgm 211, SIP Phone Attributes och sätt 407 Authentification till OFF. Men gör absolut inte detta på SIP-anknytningar som kan nås via Internet eftersom det innebär att man inte behöver något lösenord för att ringa ut.